Revalidatie na knieblessures

Interview met Niek

Bij Fysiopraktijk Mens en Beweging kunt u onder andere terecht voor sportfysiotherapie. De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer willen sporten. Erwin en Charlotte zijn ervaren sportfysiotherapeuten die u begeleiden en adviseren voor optimaal herstel. Onder professionele begeleiding wordt er hard gewerkt om het gewenste resultaat te behalen. 

Vorig jaar heeft Niek tijdens het voetballen zijn voorste kruisband afgescheurd. Een gescheurde voorste kruisband is ernstig knieletsel dat vaak gepaard gaat met ander letsel, zo ook bij Niek. Behalve zijn voorste kruisband was ook zijn binnenste knieband 3e graads ingescheurd. Voor spoedig herstel en revalidatie is hij onder behandeling bij Mens en Beweging.  

“Tijdens een oefenwedstrijd tegen VC Vlissingen klapte ik door mijn rechterbeen. Terwijl ik mijn knie naar binnen zie klappen, zak ik door mijn been en wist ik dat het foute boel was. Op zo’n moment weet je niet precies wat er aan de hand is en hoop je toch dat het meevalt. Echter was het zo’n grote knak, dat de kans dat het niets zou zijn, vrijwel nihil was.”

Betrokken behandelaar: voor-, tijdens- en na het traject

Toen bleek dat Niek onder het mes moest is hij direct met een behandeltraject gestart bij Mens en Beweging. Voor de operatie heeft hij onder begeleiding van Erwin belangrijke oefeningen gedaan om zijn knie zo goed mogelijk te kunnen strekken en buigen. Dit vergroot namelijk de kans op een spoedig herstel. “Dankzij de korte lijntjes tussen Erwin en mijn orthopeed is iedere betrokken partij op de hoogte van hoe het ervoor staat. Dit vergemakkelijkt het verdere behandeltraject.” Na de operatie en revalidatie van zijn rechterknie heeft Niek is samenwerking met Erwin ontzettend hard getraind om weer terug te komen op zijn oude niveau.

Doel bijna bereikt, tot het opnieuw mis gaat

Na een operatie aan zijn voorste kruisband van zijn rechterknie en intensief revalideren is Niek in mei 2020 zo goed als klaar om weer het veld op te gaan totdat het opnieuw mis gaat. “Tijdens het mobiliseren van de rechterknie met Erwin, testte ik hoe goed ik mijn linkerknie kon buigen waarbij hij plotseling op slot schoot”, vertelt Niek. Uit een MRI scan blijkt dat er een scheurtje in zijn meniscus zit waardoor hij opnieuw onder het mes moet. Hoewel de meniscus gelukkig gehecht kan worden, werd er tijdens de operatie ook kraakbeenletsel en littekenweefsel met botfragmenten van een eerdere voorste kruisband operatie (linkerknie) gevonden. Niek vervolgt: “Ik was best wel fit, had super hard getraind en was er klaar voor om weer te voetballen en wedstrijden te spelen. Dat blijkt nu niet meer verstandig te zijn en wordt ten zeerste afgeraden. Dit was zowel fysiek als mentaal best wel een klap.”  

“Toen mijn knie vast kwam te zitten, was ik toevallig bij Erwin. Wat dat betreft had ik het niet beter kunnen treffen. Samen met Alex hebben ze mij direct naar het ziekenhuis gebracht. Ik ben hen enorm dankbaar dat zij mij toen zo ontzettend goed hebben geholpen, ik kon zelf namelijk niet meer lopen. Mijn knie heeft 2,5 uur ‘op slot’ gezeten.”

Twee trainingen per week

Op dit moment is Niek nog steeds onder behandeling bij Erwin. Hij vertelt: “Voor mijn kruisband ben ik uitbehandeld, maar de behandeling voor mijn meniscus loopt nog. De situatie is wel dusdanig verbeterd dat ik dagelijks goed kan functioneren. Blijven bewegen is wel enorm belangrijk.” Dat hij nooit meer op zijn oude niveau zal kunnen voetballen, heeft Niek zich bij neergelegd. “Natuurlijk was dit lastig, ook mentaal was dit een flinke klap, maar ik heb mij erbij neergelegd. Mijn voornaamste doel is nu om weer te kunnen voetballen met mijn zoontje.”

Twee keer per week traint Niek zowel een-op-een als in groepsverband bij Mens en Beweging. Hij combineert zijn sessies met een andere speler van VV Goes. “We zitten in hetzelfde schuitje, we motiveren elkaar om door te gaan. Nu zijn we samen aan het revalideren”. 

Meer dan een fysiotherapeut

Niek vertelt: “Vanuit VV Goes hadden we al een connectie met Erwin en Charlotte. Daarnaast heb ik in het verleden ook al eens rugklachten gehad, waar ik toen oefeningen voor heb gekregen van Erwin. Zodoende ben ik bij Mens en Beweging terecht gekomen”. Ook vanuit anderen uit zijn omgeving hoort hij niets dan positieve verhalen over fysiopraktijk Mens en Beweging. “Zij zijn goed herstelt, dankzij deze goede verhalen was de keuze voor Mens en Beweging dus snel gemaakt.” 

Hij vervolgt: “Ik heb wel bij een andere fysio gekeken omdat zij een andere werkwijze hanteren. Echter had Erwin zulke goede referenties dat mijn keuze vrijwel direct duidelijk was.” Over de vraag of Niek opnieuw voor Mens en Beweging zou kiezen mochten dit nodig zijn, hoeft hij niet lang na te denken. “Absoluut. Bij Mens en Beweging kennen ze mijn achtergrond, ze ondersteunen mij zowel fysiek als mentaal en kunnen zich inleven in de situatie. Het is fijn om op mindere dagen even met iemand te kunnen overleggen, ook als je een keer niet de motivatie kunt vinden. Erwin helpt je erdoorheen.”