Revalidatie na zware operaties

Interview met Diana

Mens en Beweging biedt naast de reguliere behandelingen ook oedeemtherapie aan. Een oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Afhankelijk van het soort oedeem zijn er verschillende behandelingen mogelijk. 

Ongeveer zeven jaar geleden werd Diana ziek: buikproblemen. Na ruim een jaar van kastje naar de muur te worden gestuurd wordt ze met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Ze vertelt: “mijn klachten bleven na een jaar onderzoeken nog altijd actueel, waardoor ik terug ben gegaan naar het ziekenhuis. Uiteindelijk bleek er van alles mis te zijn in mijn buik: van een gekantelde eierstok tot een ontsteking die zich had verspreid in mijn buikvlies, lever, nieren, baarmoeder en darmen.” Achteraf bleek deze operatie levensreddend te zijn geweest. 

“Na de operatie ben ik vrij snel naar huis gestuurd. Helaas is het toen helemaal de verkeerde kant op gegaan. Ik kreeg een ontsteking in mijn buik, er volgde een zware revalidatie doordat ik al zo lang ziek geweest was en er complicaties bij kwamen. Na een jaar bleek het nog altijd niet goed te zijn in mijn buik waardoor er weer een operatie uitgevoerd moest worden, deze keer in België omdat in Nederland deze operatie niet uitgevoerd wordt bij vrouwen van mijn leeftijd. Ik wilde alle probleem-organen eruit laten halen, in mijn buik was alles namelijk verkleefd door het littekenweefsel en de hormonale problemen waren nog altijd zeer aanwezig. 

Goede begeleiding en juiste nazorg 

In België is de zorg anders geregeld dan in Nederland. Dat blijkt zodra Diana na haar operatie wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut. “In Nederland is het niet gebruikelijk dat je na een operatie wordt doorverwezen voor de juiste nazorg, in België wel. Zo ben ik uiteindelijk bij Mens en Beweging terechtgekomen. “Er is weinig begeleiding voor jonge vrouwen die overgangsklachten hebben. Omdat de klachten die ik had, niet vaak voorkomen op mijn leeftijd. Na de operatie heb ik mij echt verloren gezocht naar een fysiotherapeut die oedeemtherapie bood. Zodoende kwam ik bij Mens en Beweging terecht.” 

Diana vervolgt: “Mens en Beweging was 5 jaar geleden een van de weinige fysiotherapiepraktijken die oedeemtherapie aanbood. Oedeemtherapie is therapie speciaal gericht op littekenbehandeling. Samen met Inge werken we maandelijks aan het soepel houden van de littekens, omdat er anders wildgroei kan ontstaan. Dat ik deze therapie gevonden heb, is echt een verademing, anders had ik nog steeds dagelijks met extreme pijn geleefd.” 

Zoveel meer dan een standaard behandeling 

Mens en Beweging betekent ontzettend veel voor Diana. Ze heeft twee behandelplannen, namelijk oedeemtherapie bij Inge en fysiotherapie bij Thomas. “Mijn behandeling bij Inge is chronisch, dat wil zeggen dat ik maandelijks geholpen word zodat ik dagelijks kan functioneren en mijn hobby’s kan blijven uitoefenen. Bij klachten kom ik vaker. Inge geeft me oefeningen en advies voor zelfredzaamheid. Dankzij haar kan ik zelf goed inschatten wanneer bepaalde littekens rustig of onrustig zijn.” 

Voor reguliere fysiotherapie is Diana onder behandeling bij Thomas. Dit is nodig om haar algehele houding te verbeteren. Samen met Thomas werkt ze aan het verbeteren van haar ‘kantoorhouding’ en krijgt ze hulp op andere gebieden voor de aan lichamelijke klachten te weiden problematiek. 

Doen wat ze het liefste doet

Diana is niet kinderachtig ingesteld. Ze houdt van doorgaan en gaat graag tot het uiterste. Dankzij Mens & Beweging kan ze dan ook nog steeds doen wat ze het liefst doet: ‘s Zomers lange trektochten maken door onherbergzame gebieden. “‘s Zomers gaan we er graag op uit, samen met mijn partner trekken we dan een maand lang door de natuur. Alle spullen die we gebruiken nemen we mee in een rugzak. Je kunt je voorstellen dat de artsen niet hadden verwacht dat ik dat nog zou kunnen, maar samen met de fysiotherapeuten van Mens & Beweging is dit nog steeds mogelijk voor mij.” 

“De fysiotherapeuten, en dan met name Thomas en Inge, denken heel erg met mij mee. Daar ben ik erg blij mee! Toentertijd kwam ik tijdens een afspraak met een speciale rugzak aan die ik graag mee wilde nemen op reis. Samen met Sanne (toen de vervangster van Inge) hebben we de rugzak volledig op mijn lichaam aangepast. Dat vind ik geweldig. Ander voorbeeld: ik had last van nekklachten, toen heb ik een keer drie verschillende hoofdkussens meegenomen naar mijn afspraak met Thomas. Toen hebben we samen gekeken welk kussen het meest geschikt was.” 

“Super tof dat ze weten waar het over gaat”

Bij Mens en Beweging bent u geen nummer, maar een mens. Ook Diana ervaart dit zo. “Bij klachten kan ik altijd snel terecht. Niet per sé altijd bij mijn eigen fysiotherapeut, maar er is altijd een plekje beschikbaar bij de andere fysio’s. Ik vind het super tof dat ze altijd weten waar het over gaat en goed op de hoogte zijn van de situatie van iedere patiënt. Ze hebben hun dossiervorming goed op orde. Daarnaast denken ze altijd met mijn persoonlijke situatie mee en hebben ze begrip voor iedere situatie, dat waardeer ik heel erg.” 

Op dit moment kan Diana haar leven leiden zoals ze dat zelf graag wilt. “Natuurlijk zijn er aanpassingen nodig maar dat ervaar ik niet als nadelig. Met alle hulp die ik heb gekregen en nog steeds krijg kan ik dagelijks goed functioneren.”