Shockwave therapie

Weer pijnvrij bewegen

Behoor je tot de talloze mensen die met langdurige (pijn)klachten rondlopen en al veel geprobeerd hebben om ervan verlost te raken? Keerde jouw pijn ook na korte tijd terug, vaak zelfs erger dan voorheen? Dan kan (gefocusseerde) Shockwave therapie wel eens een uitkomst voor jou zijn.

Pijn en opstartstijfheid die maar niet weggaan worden vaak veroorzaakt door ontstekingen (mogelijk met verkalking) van pezen of slijmbeurzen. Ook verkrampte spieren of spierknopen kunnen veel pijn veroorzaken. De behandelmethode kan hulp bieden bij klachten aan de schouder, knie, achillespees, een golf- of tennisarm, of hielspoor.

Voordelen gefocusseerde Shockwave therapie

 • Sneller herstel met minder behandelingen.
 • Gerichte lokalisering van de pijnbron door middel van echografie.
 • De oorzaak van de pijn wordt direct bij de bron bestreden zonder medicatie of chirurgie.
 • Activeert de eigen herstelvermogen van uw lichaam.
 • Behandelt 7 keer dieper en effectiever dan reguliere (radiale) Shockwave.

Wanneer shockwave therapie?

Langdurig aanwezige pees- of spierblessures reageren vaak niet of onvoldoende op voorheen gebruikelijke behandelingen. Het gevolg is dat je klachten blijft houden in het dagelijks leven of tijdens het sporten. Shockwave therapie kan in zo’n geval uitkomst bieden en je helpen om weer pijnvrij te bewegen. Deze vorm van therapie biedt je hulp bij aandoeningen als:

 • Schouderklachten (met of zonder verkalkingen)
 • Elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
 • Pijn aan de achillespees (achillodynie)
 • Peesplaatontsteking aan de voetzoolbodem (fasciitis plantaris)
 • Hielpijn (hielspoor)
 • Knieschijfpeesblessure
 • Spanning (trigger points) en andere vormen van tendinitis.

Een verwijzing nodig?

In de meeste gevallen kun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut voor shockwave therapie, zonder verwijsbrief van je (huis)arts. Het voordeel is dat je direct bij de juiste behandelaar terechtkomt en meteen aan je herstel kunt gaan werken. Onze fysiotherapeuten zijn opgeleid om een goede diagnose te stellen, mede met behulp van echografisch onderzoek. Bij twijfel verwijzen zij je door naar je huisarts.

De behandeling

Bij onze behandeling kunnen we gebruik maken van verschillende vormen shockwave therapie. Door eerst met echografie de locatie van het aangedane weefsel te bepalen, kunnen  we het exacte behandelgebied vaststellen. Vervolgens stellen we het letsel bloot aan korte shockwave-impulsen, drukgolven die een positief effect hebben op de pijn en het herstel van de beschadigde pees. Door de shockwave-impulsen verbeteren we de stofwisseling en bloedcirculatie in het pijngebied en stimuleren we het herstelmechanisme van je lichaam. Door deze zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, kun je een negatieve spiraal doorbreken en sneller genezen. 

Gedurende de gehele behandeling vraagt onze therapeut je om aan te geven wanneer de behandeling een te hevige sensatie oproept. Uiteraard passen we de intensiteit aan als dat nodig of gewenst is. De behandeling duurt 20 tot 30 minuten. Shockwave therapie heeft zich inmiddels bewezen als een veilige, effectieve en wereldwijd toegepaste behandelmethode. Bij het merendeel van de cliënten is al binnen twee weken na de behandeling de chronische pijn aanzienlijk afgenomen. Shockwave therapie en echografie zijn te combineren met reguliere fysiotherapie.

Vormen van shockwave therapie

Er kan door de therapeut worden gekozen voor een radiale (waaiervormige) shockwave (RSWT), welke zich in via de huid in het beschadigde weefsel verspreidt. Dit is een goede methode bij oppervlakkige weefsels. Moeten we dieper of krachtiger te werk gaan, dan maken we gebruik van de gefocusseerde shockwave (FSWT). Bij deze methode wordt de maximale energie bereikt op een specifiek punt in het lichaam. Hierdoor kan de aandoening heel gericht aangepakt worden. Deze vorm van shockwave is ook uitermate geschikt om verkalkingen te doen ‘verweken’, zodat het lichaam deze vervolgens zelf op kan ruimen.

Geïnteresseerd geraakt? Vul onderstaand formulier in, dan kijken wij samen of shockwave therapie u kan helpen.

Onze specialist

Thomas is algemeen fysiotherapeut, met een specialisatie in spieren en pezen. Hij kan hierbij te werk gaan met behulp van echografie om deze klachten optimaal in beeld te krijgen en vervolgens een passende behandeling met bijvoorbeeld shockwave.

Heeft u klachten? Neem dan contact met ons op