Manuele therapie

Manuele therapie wordt ingezet bij patiënten met klachten aan de gewrichten, armen en benen, maar is bij uitstek bedoeld voor de wervelkolom. De behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd fysiotherapeut die uw klachten kan onderzoeken en behandelen. Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen, dit worden ook wel blokkades genoemd.

Wat is manuele therapie?

Bij manuele therapie worden blokkades van het gewricht verholpen door het toepassen van specifieke bewegingen. Door ledematen of lichaamsdelen rond het pijnlijke gewricht op een bepaalde manier te bewegen, zal de beweeglijkheid toenemen. De manueel therapeut zal door middel van zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen, de blokkades verhelpen. In enkele gevallen wordt de behandeling aangevuld met gedoseerde impulstechnieken. Dat houdt in dat gewrichten sneller bewogen worden, waarbij soms een knappend of krakend geluid te horen is.

Een behandeling wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. De meeste patiënten ervaren een kortstondig vreemd gevoel, maar de effecten zijn vaak direct na de behandeling al merkbaar. De behandeling verbetert de beweeglijkheid, waardoor u meteen vooruitgang merkt.

Klachten die behandeld kunnen worden

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden
  • Hoofd– en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Manuele therapie in Goes

Bij fysiopraktijk Mens en Beweging bieden we manuele therapie. Bij uw eerste afspraak vormt onze fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Vervolgens stelt onze manueel therapeut samen met u een behandelplan op. Ervaart u klachten? Dan bent u natuurlijk van harte welkom in onze fysiotherapiepraktijk in Goes. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Onze specialist

Alex is als ervaren manueel therapeut specialist op het gebied van de wervelkolom. Hij analyseert waar de klachten vandaan komen en richt zijn behandelingen hier specifiek op.

Heeft u klachten? Neem dan contact met ons op