Succesvolle EPTE behandeling

Interview met Vincent

Fysiotherapie praktijk Mens en Beweging biedt diverse behandelingen aan, waaronder EPTE therapie. EPTE biedt uitkomst bij langdurige of moeilijk herstellende peesklachten, bijvoorbeeld aan de achillespees, bij schouderklachten of een tenniselleboog. Heeft u last van chronische peesklachten? De ervaren ergotherapeuten van Mens en Beweging gaan samen met u op zoek naar een praktische oplossing, zodat dagelijkse handelingen weer mogelijk zijn. 

Vincent is een van de patiënten die bij Mens en Beweging een EPTE behandeling heeft ondergaan. Voordat hij de behandeling begon, had hij extreme pijn in zijn elleboog. Klachten die niet alleen zijn dagelijks leven, maar ook zijn werk als elektrotechnicus erg moeilijk maken.  

“Behalve de pijn in mijn elleboog had ik ook net een operatie aan beide polsen voor het carpaal tunnelsyndroom achter de rug. Ik kon geen hamer meer tillen, zelfs het drinken van een kop koffie was teveel. Daarnaast had ik ook verschillende problemen met mijn schouder en rug, al met al een flinke uitdaging voor de fysio.” 

Elleboogblessures sluipen erin

Een blessure door overbelasting sluipt erin. De klachten ontstaan geleidelijk aan door het voortdurend herhalen van eenzelfde beweging (vaak op een verkeerde manier). Door deze beweging raken bepaalde spieren en pezen overbelast, waardoor er klachten ontstaan. Bij Vincent zijn zijn elleboogklachten goed te verklaren: “ik doe dagelijks zware werkzaamheden waarmee ik mijn elleboog overbelast, daarnaast ben ik ook met klachten gewoon doorgegaan. Ik had verwacht dat de elleboogklachten vanzelf af zouden nemen na de operatie voor het carpaal tunnelsyndroom, maar niets bleek minder waar.” 

EPTE: ondersteuning in het herstel 

Op advies van de therapeut is Vincent gestart met EPTE voor zijn elleboogklachten. EPTE staat voor Echogeleide PercuTane Electrolyse en werkt door middel van lichte elektrische stroompjes. Een EPTE behandeling wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren. “Met behulp van een echo wordt de juiste positie bepaald, vervolgens wordt er een dunne naald in mijn elleboog ingebracht die lichte schokjes afgeeft. Naast de EPTE behandeling moest ik thuis aan de slag met oefeningen welke ik kon vinden in de app.” Dat de oefeningen in een app staan wordt als groot voordeel beschouwd. Dankzij de app zijn de oefeningen altijd binnen handbereik. 

Dankzij de behandelingen, EPTE therapie en manuele therapie, neemt de pijn aanzienlijk af. “Mijn rugklachten zijn geheel verdwenen, ook met mijn schouder gaat het steeds beter. De elleboogklachten zijn wat hardnekkiger maar ook hier merk ik langzaam verbetering.” Hij vervolgt: “Met name direct na een EPTE behandeling ben ik voor een aantal uur van de klachten af. Daarna komt de pijn weer langzaam terug, maar iedere week wordt de pijn iets minder.”

Nog geen moment spijt van gehad

Vincent is via een verwijzing van de huisarts bij Mens en Beweging terecht gekomen en daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad. Hij vertelt: “In het verleden ben ik bij meerdere fysiopraktijken geweest, maar Mens en Beweging springt daar met kop en schouder bovenuit.” De punten waarop Mens en Beweging zich onderscheidt van de concurrent zijn onder andere: een moderne fysiopraktijk, de therapeuten zijn luchtig doch professioneel en laagdrempelig, alles gebeurt in goed overleg en de therapeuten hebben veel ervaring en kennis. Hij vervolgt: “Van mij krijgen ze absoluut een 10!”

Hoe staat het er nu voor? 

Op dit moment is Vincent nog niet volledig hersteld van zijn elleboogblessure. Dit was echter van tevoren aangegeven, dus Vincent wist van te voren waar hij aan toe was. “Ik functioneer weer en kan weer werken. Thuis heb ik geen pijn, ik kan weer fietsen en sporten. Daarmee heb ik mijn leven weer voor een groot deel terug.” De rug- en schouderklachten zijn met behulp van manuele therapie wel volledig hersteld.  “Ik zou Mens en Beweging bij iedereen aanbevelen, mijn zoon had een terugkerende blessure en is dankzij de inzet van Mens en Beweging volledig hersteld. Petje af.”