Uitleg werking lymfesysteem

Iedere dag wordt er in totaal drie liter vocht gezuiverd en vanuit het bloed naar de lymfevaten en weer terug naar het bloed getransporteerd. Door middel van dit filmpje wordt de werking van het lymfesysteem duidelijk. Hieronder volgt een korte uitleg, die de beelden uit het filmpje ondersteunen.

Het bloed geeft vocht af aan het weefsel, waarna het lymfesysteem het vocht weer op neemt om zwelling van weefsel te voorkomen. Wanneer het vocht eenmaal is aangekomen in de lymfevaten wordt het lymfevocht genoemd. Via de lymfevaten wordt het lymfevocht naar de lymfeknopen gebracht, waar het vervolgens wordt gefilterd. Na deze filtering zijn er geen bacteriën, virussen en andere giftige stoffen meer aanwezig in het lymfevocht. Na deze filtering wordt het lymfevocht via de lymfevaten naar de vena subclavia in de hals gebracht, waar het terug de bloedbaan in gaat.

Kortom, het lymfesysteem is zowel een drainagesysteem als een filtersysteem. Het lymfesysteem zorgt ervoor dat lichaamsdelen niet opzwellen en ziekteverwekkers uit het lymfevocht worden verwijderd. Bij lymfoedeem is er sprake van een overload van dit systeem. Het lymfesysteem kan de grote hoeveelheid vocht in de weefsels niet aan.

Onze specialist

Thomas is algemeen fysiotherapeut, met een specialisatie in spieren en pezen. Hij kan hierbij te werk gaan met behulp van echografie om deze klachten optimaal in beeld te krijgen en vervolgens een passende behandeling met bijvoorbeeld shockwave.

Heeft u klachten? Neem contact met ons op