Rugpijn

Rugklachten zijn de meest voorkomende bewegingsklachten. Ongeveer 80 tot 90 procent van alle volwassenen heeft wel eens last van zeurende of stekende rugpijn, met of zonder uitstraling naar billen of benen. Waar bij sommige mensen de klachten slechts van korte duur zijn, ervaren anderen chronische rugklachten die niet uit zichzelf overgaan. De fysiotherapeut kan u helpen bij het behandelen van uw rugpijn en daarmee het algehele dagelijks comfort verbeteren.

Hoe ziet de rug eruit?

De rug is bij de mens opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het staartbeen. De wervels zijn van elkaar gescheiden door een tussenwervelschijf of discus. De wervellichamen zijn gestapeld, waardoor de wervelbogen een buis vormen waar het ruggenmerg doorheen loopt. Vanuit het ruggenmerg lopen tussen de wervels door zenuwen, die bijvoorbeeld de armen en benen aansturen. De rug is erg gevoelig voor pijnklachten en er bestaan dan ook vele soorten aandoeningen.

Oorzaak van rugklachten

Rugklachten die beginnen tussen het twintigste en vijftigste levensjaar, ontstaan vaak door het te bol houden van de rug, bijvoorbeeld bij het tillen. Maar u kunt ook rugklachten krijgen door langdurige stress, bijvoorbeeld bij problemen op uw werk, het verlies van uw baan, langdurig slaaptekort, het verlies van een dierbare of problemen in de familie. U belast uw rug dan misschien nog hetzelfde, maar doordat u minder aankunt, kunt u toch rugklachten krijgen. Bij slechts 5 procent van alle rugklachten is er sprake van een hernia, een wervelbreuk, een ingeklemde zenuw door ingezakte tussenwervelschijven of ernstige slijtage van de rug.

Aandoeningen

Er zijn verschillende oorzaken voor rugpijn. Een veelvoorkomende klacht is pijn in de onderrug, maar ook pijn na lang zitten of staan komt voor. Kortom: er zijn verschillende klachten, oorzaken en behandelingen mogelijk. We spreken ook wel van de volgende aandoeningen:

Behandeling van rugklachten

Er zijn verschillende oorzaken en aandoeningen van rugklachten. Daarom is er niet één behandeling voor het verminderen of genezen van klachten. Uw fysiotherapeut zal samen met u uw klachten inventariseren en vervolgens een behandelplan opstellen. Vervolgens gaan we aan de slag om het optimale resultaat te behalen. U kunt zowel met- als zonder doorverwijzing van uw huisarts bij Mens en Beweging terecht. Maak direct een afspraak of bezoek het gratis inloopspreekuur waar u vrijblijvend pijnadvies krijgt van onze specialisten.

Alvast een tip!

Als u verkeerd zit (op de bank of met uw voeten op een tafel of poef) blijven ook uw klachten bestaan. De pijn neemt af als u regelmatig in beweging bent. Een pijnstiller verdooft slechts de pijn. Wanneer de klacht weg verdwijnt, wordt bepaald door uw eigen gedrag; blijf dus in beweging. Niet bewegen en op bed gaan liggen vertraagt het genezingsproces drastisch. Blijf bewegen binnen de pijngrens. Nemen de klachten na 4 dagen niet af raadpleeg dan onze deskundige manueel therapeuten. Wij kunnen u informatie geven en dan behandeling starten. Vermijd bewegingen die de pijn veroorzaken, maar blijf bewegen!

100% Gratis inloopspreekuur

Heeft u nu pijn en wilt u dit voor de zekerheid vandaag laten nakijken bij een specialist zonder dat u direct kosten maakt?

Dagelijks hebben wij een gratis inloopspreekuur waar u gratis pijnadvies krijgt van onze pijnspecialisten zonder doorverwijzing van uw huisarts. Bekijk nu het gratis inloopspreekuur voor uw pijn advies!

Onze specialist

Sam is er als fysiotherapeut op gericht om mensen in beweging te krijgen. Ieder mens is anders en maatwerk is een vereiste. Daarom is hij coachend, motiverend, sturend of gewoon een luisterend oor, zolang hij jou maar weer op weg kan helpen.