Maken braces je knie juist zwakker of sterker?

Sinds kort werken we in de praktijk samen met Max Fysio. Dit bedrijf faciliteerd ons op het gebied van braces en hulpmiddelen. Een aaname die vaak gemaakt werd, mede door de fysiotherapeuten, is dat het gebruik van een brace of hulpmiddel ervoor zorgt dat een spier zwakker wordt. Maar is dat ook echt zo? Tot op heden was er nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van braces op de kracht van spieren. 

In januari 2016 is er een onderzoek gepubliceerd wat het effect van kniebraces op de spierkracht en spierefficiëntie heeft gemeten. Men was in de veronderstelling dat gebruik van een kniebrace zou leiden tot een afname van de spierkracht en spierefficiëntie van de bovenbeenspieren bij mensen met slijtage van de knieschijf. In deze studie moest de helft een brace dragen gedurende minimaal 7 uur per dag, de andere helft kreeg dit niet. Verder ondergingen ze allemaal geen enkele andere vorm van therapie afgezien van de brace en hun gebruikelijke pijnmedicatie. 

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de groep die de brace gebruikte over meer spierkracht en spierefficiëntie van de bovenbeenmusculatuur beschikten na 6 weken. Dit in vergelijking met de groep die geen brace had. 

Deze studie gaf ook aan dat het dit positieve effect mogelijk ook voor andere braces bij andere klachten zou gelden. Zij zijn zich er niet van bewust dat er een reden zou moeten zijn waarom dit effect bij andere braces zou verschillen. 

Bron: