Heup-, bekken- en bovenbeenpijn

Pijnklachten in uw heup, bekken of bovenbeen kent verschillende oorzaken en symptomen. Zo komen heupklachten bijvoorbeeld veel voor op alle leeftijden. Terwijl bekkenpijn juist vaker voorkomt bij zwangerschappen of op latere leeftijd. Bovenbeenpijn daarentegen kan zich acuut voordoen of geleidelijk ontstaan.

Hoe ziet de heup, het bekken en het bovenbeen eruit?

Het heupgewricht bestaat uit twee delen: de kom in het bekken en de kop van het dijbeen. Het is een kogelgewricht, dat is opgebouwd uit een bol en een kom. De ronde kop van het dijbeen draait in de kom van de bekken. Het gewricht kent hierdoor veel bewegingsvrijheid en flexibiliteit.

Aan de voor- en achterkant van het gewricht zijn stevige gewrichtsbanden bevestigd. De banden maken het gewricht zeer stabiel en beweeglijk. De spieren rond de heup spelen een belangrijke rol bij het rechtop staan en lopen. Als deze spieren sterk zijn, is de stabiliteit groter.

Aangrenzend aan het heupgewricht zit het dijbeen. Rondom het dijbeen bevinden zich elf spieren, een aantal zenuwen en verschillende bloedvaten. De bovenbeenspieren zijn weer te verdelen in drie groepen, namelijk de voorzijde, achterzijde en binnenzijde.

Veelvoorkomende symptomen

Pijn in de heup, het bekken of het bovenbeen kan zich in verschillende vormen uiten. De symptomen zijn, net als de oorzaken, erg divers. Veelvoorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld pijn in de heup tijdens rust of beweging. Uitstraling van de pijn naar het bovenbeen, een verstoord looppatroon of een verminderde mobiliteit.

Oorzaken van heup-, bekken- en bovenbeenpijn

Er zijn verschillende aandoeningen en blessures die pijnklachten in de heup, het bekken en het bovenbeen kunnen veroorzaken. 

Loop er niet te lang mee door!

Voorkom dat uw klachten erger worden, of later moeilijker te herstellen zijn. Omdat pijn in de heup niet altijd veroorzaakt wordt door een heupaandoening, is het belangrijk dat naast de heup ook de rug, knie, bekken en lies worden onderzocht door uw fysiotherapeut of huisarts. We bieden een gratis inloopspreekuur aan waar u vrijblijvend pijnadvies ontvangt van een van onze specialisten. U heeft hier geen doorverwijzing van uw huisarts voor nodig. Loop daarom niet te lang door met uw pijnklachten en maak gebruik van.

100% Gratis inloopspreekuur

Heeft u nu pijn en wilt u dit voor de zekerheid vandaag laten nakijken bij een specialist zonder dat u direct kosten maakt?

Dagelijks hebben wij een gratis inloopspreekuur waar u gratis pijnadvies krijgt van onze pijnspecialisten zonder doorverwijzing van uw huisarts. Bekijk nu het gratis inloopspreekuur voor uw pijn advies!

Kirsten Velzeboer

Onze specialist

Kirsten is fysiotherapeut met een specialisatie in bekkenbodem gerelateerde klachten. Deze vormen regelmatig de basis van bijvoorbeeld lage rugklachten en zijn dus belangrijk om mee te nemen in de behandeling.