Afspraak maken?
0113 - 213 715
De zorgkosten gaan omlaag door sportblessures te voorkomen en meer geld opzij te zetten voor onderzoek naar sportblessurepreventie. Dat zegt Evert Verhagen, hoogleraar Epidemiologie van sport, bewegen en gezondheid, vandaag in zijn oratie bij VUmc. Krap de helft van alle Nederlanders voldoet aan de Beweegrichtlijnen. Toch raken steeds meer mensen ervan overtuigd dat bewegen gezond is, want het aantal fitnessers en hardlopers neemt gestaag toe. Daarmee neemt ook het risico op letsels en blessures toe. Juist die letsels zorgen voor een flink aandeel in de toenemende ziektelast.
“We denken in gezond maken en veel minder in preventie. Preventie vraagt om een andere blik, om denken op de lange termijn. Want met preventie zie je de winst pas na tien tot vijftien jaar,” zegt Evert Verhagen. Om vervolgens voor te rekenen welke winst op zorgkosten hij in tien jaar tijd kan behalen. Hij deed onderzoek naar het voorkomen van enkelletsel bij het Nederlandse volleybal. Opeenvolgend waren er nog drie andere studies die hierop voortborduurden. Hij behaalde met deze onderzoeken 50% minder blessures. “Als er in een periode van tien jaar 680.000 enkelletsels per jaar zijn, dan kost dit circa 2,3 miljard euro aan zorgkosten. Bij een rendement van 50% reductie in letsels, is de 950.000 euro die de vier onderzoeken samen kostten, snel terugverdiend.”
Verhagen pleit naast meer budget voor onderzoek ook voor meer samenwerking in onderzoek en onderwijs, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Hij wil zo de collectieve kennis op sportgebied benutten. In Amsterdam heeft VUmc met AMC een netwerk opgezet voor preventie en zorg voor de sporter. Dit verbindt de kennis op het gebied van sportletselpreventie van VUmc met de klinisch sportmedische zorg geboden door het AMC. En er is het Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS): een netwerk waar onderzoek, onderwijs, zorg en sportpraktijk samenkomen. Binnenkort wordt dit samengebracht in Amsterdam Performance & Health Centre (APHC) op de VU campus. Hier kunnen zowel patiënten als topsporters terecht voor zorg en advies.
Bron VUMC
Maandag: 8.00 uur tot 21.00 uur
Dinsdag: 8.00 uur tot 21.00 uur
Woensdag: 8.00 uur tot 21.00 uur
Donderdag: 8.00 uur tot 21.00 uur
Vrijdag: 8.00 uur tot 18.00 uur
Afspraken maken tussen 9.00 uur en 17.00 uur, aan de balie of telefonisch.
Postadres
Mens en Beweging
Van Dusseldorpstraat 30
4461 LV GOES
Telefoon: 0113-213715
Fax: 0113-252134
Mail: info@mensenbeweging.nl
Copyright © 2018 Mens en Beweging
Alle rechten voorbehouden
Design: Origin Media Venture
Techniek: Digisign