Nieuwe collega Charlotte

Als de zaterdageditie van deze krant bij de abonnees op de mat valt, is Charlotte Jansen van Rosendaal (26) al onderweg naar Amersfoort. Er staat nog één schooldag op het programma in het kader van haar studie sportfysiotherapie aan de SOMT University of Fysiotherapy. De afgelopen week bracht ze met zes klasgenoten door in een vakantiebungalow gelegen in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Door het paasweekend waren ze genoodzaakt de laatste dag op en neer te rijden vanuit Breda. ,,Ik heb drie volle lesweken per schooljaar. Ideaal te combineren met mijn werk als fysiotherapeut", legt ze uit.

Jansen van Rosendaal werd geboren in Leiden, en woonde tien jaar in Sassenheim, waar ze van kleins af aan korfbalde. Toen ze op haar elfde naar Goes verhuisde, ebde de liefde voor die sport langzaam weg. ,,Ik had het idee dat ze daar meer bloemetjes aan het plukken waren dan korfballen", lacht ze, doelend op het niveau. En dus ging ze hockeyen. Eerst bij GMHC in Goes, later bij Breda, waar ze ook haar studie volgde en dus ging wonen.

Sinds dit jaar is ze aanvoerder van de jonge ploeg van de Bredase eersteklasser. Die rol vervult ze ook buiten het hockeyveld met verve, zo blijkt tijdens het gesprek. Ze praat als een aanvoerder. Bedachtzaam, verstandig en strijdbaar. Ze lacht als ze daarmee wordt geconfronteerd. ,,Ik ben er sinds dit jaar bij gekomen, vond het leuk om de rol als aanvoerder te krijgen. Een eer ook. Hockeyend ben ik echt niet de beste. Maar ik probeer de groep bij elkaar te houden. En vooral ook lol te hebben met zijn allen."

Echt lekker gaat het nog niet met haar ploeg. De tiende plaats, slechts twee overwinningen na zestien duels. Volgens Geert Krijnen, hockeyverslaggever van deze krant, heeft Breda goede speelsters, maar moeten ze wat meer lef krijgen. Jansen van Rosendaal kan zich daar in vinden. ,,Misschien zit dat ook wel een beetje in de cultuur van de club: we zijn heel lief, willen alles het liefst hockeyend oplossen. Maar het is niet erg om af en toe ballen te tonen. We spelen soms tegen grote meiden, die je echt een beuk geven voordat je die bal speelt."

Jonge groep

Misschien is het de leeftijd. Breda heeft een jonge ploeg. De linksachter is met haar 26 jaar een van de oudsten van de groep, de gemiddelde leeftijd ligt net boven de 20 jaar. ,,Talent is er genoeg hier. Maar we spelen te veel op eilandjes, hockeyen niet samen."

De Silver Cup is een zeer welkome break in de zware competitie. ,,Dat gaat wél lekker", lacht Jansen. Op Tweede Paasdag treft Breda eersteklasser Goirle in de vierde ronde van het bekertoernooi, waar teams uit de eerste- en tweede klasse aan meedoen. ,,Ploegen die bovenin de tweede klasse draaien, kunnen het ons erg lastig maken", is de speelster op haar hoede.

Bij Jansen van Rosendaal ligt de focus echter niet alleen op Goirle-uit; na het paasweekeinde begint ze aan haar nieuwe baan in Goes, de stad waar haar ouders nog steeds te vinden zijn. ,,Ik vind het momenteel fijn om vaker in Goes te zijn, dicht bij mijn ouders. Ik wil me graag nog meer toespitsen op de sportfysiotherapie, en daar kan dat beter dan in Breda."

Dat wordt dus vier dagen per week op en neer naar Zeeland. En drie avonden per week op het trainingsveld. En zondag voor een competitieduel naar - pak 'm beet - Craeyenhout in Den Haag. Of dat zwaar gaat worden? ,,Ik heb er vooral veel zin in. Als ik hockeyend op mijn plek zit, en het naar mijn zin heb op het werk, dan vind ik het prima."