Geregistreerd bekkenfysiotherapeut

Herkent u dit?
Gaan de gewone dagelijkse dingen niet zoals za zouden moeten gaan? U durft niet meer op visite, omdat u uw ontlasting niet ophoudt? Of lekker te sporten zonder dat u ongewild urine verliest?
Bent u zwanger en hebt u lage rug- of bekkenpijn? De geregistreerde bekkenfysiotherapeut helpt

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik, lage rug, bekken en bekkenbodem gebied bij mannen, vrouwen en kinderen.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u betekenen

De bekkenfysiotherapeut helpt mensen met klachten in het bekkengebied. De behandeling bij de bekkenfysiotherapeut start met diagnostiek, voorlichting en preventieadviezen. Daarop volgen coachen, begeleiden en het behandelen van mannen, vrouwen en kinderen met de volgende klachten:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en /of te ontlasten
  • Moeilijk tot plassen of ontlasten te kunnenkomen
  • Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en / of balgevoel in de vagina of anus
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen erectiestoornissen e.d.
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • Begeleiden voor en na operatie in buik- en bekkengebied

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw klachten worden vanuit diverse invalshoeken bekeken, het bekken is namelijk niet los te zien van uw lichaam.

Er zal onder andere gekeken worden of er tijdens het bewegen problemen zijn, hoe het plassen en ontlasten verlopen en of er problemen zijn met de seksualiteit. Om de klacht in kaart te brengen kan een inwendig onderzoek worden uitgevoerd.

Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld naar aanleiding van de bevindingen. Dit behandelplan zal de bekkenfysiotherapeut bespreken. Er zal regelmatig een evaluatie plaatsvinden.

Hoe lang u bij de bekkenfysiotherapeut onder behandeling bent is afhankelijk van uw problematiek.

U krijgt niet alleen gerichte oefeningen voor de spieren van de bekkenbodem, bekken en lage rug, maar ook praktische adviezen en uitleg over de bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag.

Voor een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing van huisarts of specialist nodig. Voor vergoeding van urine-incontinentie uit de basisverzekering is bij sommige verzekeraars een verwijzing nodig naar de bekkenfysiotherapeut.

Bron: website NVFB